söndag 27 mars 2011

Thai när tjejerna från Paus ses...

När vi hade vår omtalade firmafest hade Marie
& Jennifer fixat mat & denna gång blev det
asiatiskt från
KÄRLEK, OLIVER & TIMJAN....
Anna & Fanny Bergenström har gjort många
bra kokböcker m. bra recept & vackra bilder!

INGEFÄRSDOFTANDE BULJONG M,
NUDLAR & MKT MER...
Buljong för 4 pers.
3 finhackade scharlotten lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk riven färsk ingefära
3 msk riven galangal
10 strimlade kaffirlimeblad + 5 extra mot slutet
5 hackade stjälkar citrongräs
3 msk rapsolja
1-1.5 tsk grön currypasta
2.5 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk fisksås
saft av 2 pressade limefrukter
salt/soja efter smak

Fräs lök & vitlök på svag värme, lägg i currypastan & fräs
till. Tillsätt ingefära & galangal & låt fräsa med (inget ska ta färg)
Koka upp m. limeblad, citrongräs, vatten & buljong.
Låt puttra under lock ca. 30 min. Tillsätt fisksås & lime & sjud
ca. 5 min. Smaka av m. salt eller soja. Sila buljongen.
Häll i dom sista kaffirlimebladen & servera m. extra limeklyftor.
Servera buljongen varm & ha små skålar m. olika tillbehör.

Att servera till:
Kokta glasnudlar
Tunna strimlor av morötter, röd paprika
Tunna skivor av scharlottenlök
Isbergssallad i bitar
Mungböngroddar
Tunna skivor an champinjoner
Hackade jordnötter
Färsk koriander
Ingefärsglaserad kyckling

INGEFÄRSGLASERAD KYCKLING
4 pers.

3 stora kycklingfiléer i mindre bitar
2 msk fint hackad ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
3-4 msk honung
2 msk soja
3 msk rapsolja

Blanda ihop marinaden & lägg i kycklingen.
Låt marinera i ca. 1 timme. Trä upp på spett
eller stek som den är. Servera till buljongen &
grönsakerna! Smaklig spis....


Inga kommentarer: