söndag 19 december 2010

Julgodis 5 i topp...

Hemma hos oss har vi några stående favoriter på godisbordet.
. Här får ni recepten!!!
Hoppas det smakar!
ROCKY ROAD I NY TAPPNING

300 g 70% mörk choklad
100 g sötmandel
0.5 tsk flingsalt
240 g bounty (4 pkt)
1 dl salta cashew nötter
3 nävar mini mars mallows

Smällt chokladen sakta (låt den inte bli för varm)
Rosta mandeln med flingsalt i en torr stekpanna.
Skär bountyn i 1 cm tjocka bitar. Blanda allt i en
bunke. Bred ut blandningen på bakplåtspapper.
Dekorera med nötter & mars mallows. Låt stelna
& skär i bitar!


LAKRITS KOLA

3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar (karameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Koka upp grädde, socker, sirap, kakao & turkisk
peppar i en vid kastrull under omrörning.
Koka kraftigt utan lock till temperaturen visar
120°C i ca 15 min (eller gör kulprovet).
Rör ner smöret & häll ut smeten i en form klädd
m. bakplåtspapper ca.20-20cm. Låt kolan stelna.
Smält chokladen & låt svalna. Klipp kolan i bitar
& doppa i chokladen, lägg bitarna på galler & strö
på flingsalt!

KNÄCK M. LIME & CASHEWNÖTTER

3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 2 limefrukter
Ev. hackade cashew nötter

Koka ihop smör, vispgrädde socker, sirap
& vaniljsocker. Koka kraftigt i 15-30 min.
Gör kulprovet om den är klar blanda i
limeskal & nötter. Skeda upp i knäckformar
& låt stelna!
MINTCHOKLADTRYFFLAR

250g 70% choklad
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
Några droppar pepparmyntsolja
Florsocker till rullning

Mixa chokladen fint. Koka upp grädde & honung.
Häll blandningen över chokladen & mixa. Klicka
i smöret, flingsalt & pepparmyntsolja efter smak.
Mixa ihop alltsammans. Häll i en burk & låt stelna
ca. 4 h. Rulla till kulor & doppa i florsocker!

CITRONKOLA

5.75 dl socker
3 st citroner (skal+saft)
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Koka upp sockret m. saft & skal från citronerna.
Sila ner lagen i en vid kastrull. Koka lagen till
114°C pensla under tiden kanterna med vatten.
Tillsätt smör & koka till 119°C. Rör ner den vita
chokladen & därefter kokosfett
lite i taget. Rör tills det smält. Klä 2 avlånga
brödformar (25 cm långa) med bakplåtspapper.
Häll i smeten & låt stelna i kylen 1 dygn.
Klä kolorna med celofan eller papper!
Nu har vi fyllt på vårt skorpförråd i butiken
saffrans skorpor & pepparkaks skorpor
är ett måste på julen & passar perfekt till glöggen.
Föresten bjuder vi alla kunder i salongen på
glögg på torsdag!

1 kommentar:

Lina Gson sa...

Marie! Du måste lägga in bilderna på min hårförlängning jue!
De ligger på den gamla kameran om du glömt...
Ses imorn!!
Puss o kram!!